Стаття 132. Міжнародні перевезення

Перевезення між портами України та іноземними портами можуть здійснюватися як суднами, що плавають під Державним прапором України, так і за умови взаємності суднами, що плавають під іноземним прапором. 

Коментар:

В коментованій статті надається визначення міжнародних перевезень, для здійснення яких переважне значення мають маршрут (відстань) перевезення й категорія суден:

1) Маршрут (відстань) перевезення дає підстав визначити міжнародними перевезення між портами України й іноземними портами.

2) Категорія суден для перевезення дає підстав визначити міжнародним перевезення, що здійснюються: (а) суднами, що плавають під Державним прапором України, (б) суднами, що плавають під іноземним прапором.

Специфікою регулювання міжнародних морських перевезень є застосування, крім норм конвенцій та національного законодавства, ще й морських звичаїв. Зазначимо, що Міжнародна конвенція про уніфікацію деяких правил про коносамент (Гаазькі правила) 1924 р. встановлює єдині правила про коносамент. Ці правила визначають межі відповідальності перевізника. У 1968 році були прийняті поправки до Конвенції. В новій редакції Конвенцію звичайно називають Правила Гаага-Вісбі (Гаазько-вісбійські правила). У 1978 році була прийнята Конвенція ООН про міжнародні морські перевезення товарів (Гамбурзькі правила). Багато спеціалістів вважають, що Гаазькі правила вже застаріли. Думки про те, які правила про коносамент потрібно використовувати зараз, розходяться. Вантажовідправники віддають перевагу Гамбурзьким правилам, у той час як серед перевізників і морських страховиків Правила Гаага-Вісбі користуються більшою популярністю.

Відповідно до ст. 2 Конвенції ООН про морське перевезення вантажів 1978 р. (Гамбурзькі правила) положення Конвенції застосовуються до всіх договорів морського перевезення між двома різними державами. Отже, мова йде про договори, що регулюють міжнародні морські перевезення. Однак, не зважаючи на те, що до Конвенції приєдналося чимало країн, Україна не є учасником цієї Конвенції.

Проте, Україна приєдналася до Конвенції про полегшення міжнародного морського судноплавства 1965 р. (постанова Кабінету Міністрів України від 21 вересня 1993 р. N 775). Конвенція передбачає полегшення морського судноплавства спрощенням і скороченням до мінімуму формальностей, вимог стосовно документів і процедур при прибутті, стоянці та відправленні суден закордонного плавання.

Актуальність міжнародних морських перевезень спонукала до спільних заходів у цій сфері держав - членів ЄС. З огляду на необхідність забезпечення вільного доступу до перевезень вантажів у міжнародному судноплавстві Радою ЄЕС було прийнято Регламент N 4058/86 від 22.12.86 р. щодо координованих дій, спрямованих на забезпечення вільного доступу до перевезень вантажів у міжнародному судноплавстві.