Стаття 141. Повернення вантажу відправнику

Відправник має право вимагати повернення вантажу в порту відправлення до відходу судна або видачі вантажу в проміжному порту, або видачі не тій особі, що зазначена в коносаменті, за умови пред'явлення всіх виданих відправнику примірників коносамента або надання відповідного забезпечення і з дотриманням правил цього Кодексу про відмову від договору морського перевезення. Таке ж право належить кожному законному держателю всіх виданих відправнику вантажу примірників коносамента.

Коментар:

Обов'язок відправника здати вантаж до перевезення полягає у здійсненні відправником комплексу заходів щодо надання у встановлений договором строк обумовленого вантажу у відповідній кількості і транспортабельному стані перевізнику. У зв'язку з цим постає питання: чи може мати місце заміна вантажу?

Субституція вантажу є правом відправника. Реалізація цього права можлива за дотриманням наступних правил:

- заміна вантажу можлива за умов пред'явлення до перевезення вантажу іншого роду або такого ж роду, але іншого виду, ніж визначено сторонами в договорі морського перевезення вантажу;

- заміна вантажу можлива, якщо перевезення субституту може здійснюватися на обумовленому раніше судні;

- заміна вантажу можлива лише за наявності згоди перевізника.

Заміна вантажу без згоди на це перевізника є порушенням принципів договірного права, оскільки під сумнів може бути поставлено всі права та обов'язки перевізника. До цього слід також додати, що порядок заміни вантажу має бути однаковим як для каботажних перевезень, так і для перевезень у міжнародному сполученні.

Здійснити заміну вантажу можливо лише до початку навантаження, тобто до прийому вантажу до перевезення і оформлення коносамента, оскільки останній містить дані про найменування вантажу, його маркірування, кількість місць або кількість та міру, а в необхідних випадках - дані про зовнішній вигляд, стан і особливі властивості вантажу. Коносамент фіксує відомості про фактично прийнятий вантаж, з його видачі починається безпосередньо перевезення.