Стаття 195. Поняття договору морського круїзу

За договором морського круїзу одна сторона - організатор круїзу зобов'язується здійснити колективну морську подорож (круїз) за певною програмою і надати учасникові круїзу всі пов'язані з цим послуги (морське перевезення, харчування, побутове та екскурсійне обслуговування тощо), а інша сторона - учасник круїзу зобов'язується сплатити за це встановлену плату. 

Коментар:

Одним із різновидів договору морського перевезення пасажира є договір морського круїзу (з англійської "CRUISE" - здійснювати рейс, водні подорожі, плавання). Історія морського круїзу в Україні починається з радянських часів, а саме з 1957 року, коли товариство "Інтурист" почало здійснювати на пасажирських суднах "Перемога" і "Грузія" морські подорожі з Одеси до Ленінграда навколо Європи, а на судні "Петро Великий" по Чорному морю з туристами з соціалістичних країн.

До Кодексу торговельного мореплавства України положення, що присвячені морському круїзу внесені вперше. В тому числі, вперше на законодавчому рівні до ст. 195 Кодексу визначає поняття договору морського круїзу як договору, за яким організатор круїзу зобов'язується здійснити колективну морську подорож (круїз) за певною програмою і надати учасникові круїзу всі пов'язані з цим послуги (морське перевезення, харчування, побутове та екскурсійне обслуговування тощо), а інша сторона - учасник круїзу зобов'язується сплатити за це встановлену плату.

Круїзи бувають двох видів:

- туристські, коли тривалість поїздки становить більше 24 годин;

- екскурсійно-прогулянкові, коли тривалість поїздки становить менше 24 годин. Такі рейси здійснюються з метою відпочинку та ознайомлення з історичними та іншими пам'ятками, як правило, між двома портами з заходами та зупинками в них або без заходів і зупинок.

Організаторами круїзу можуть виступати як безпосередньо судновласник - перевізник, так і відповідна організація, що проводить круїз на відповідній туристській лінії. Організатор круїзу укладає з перевізником договір про організацію круїзів, в тому числі на умовах фрахтування судна або на проїзд окремої групи відпочиваючих пасажирів.

На сьогодні символом круїзного флоту стали комфорт і комплексність обслуговування туристів. На суднах рівень забезпечення туристів різноманітними послугами може бути порівняний лише з дорогими курортами. Морський круїзний лайнер - це плавуче місце в мініатюрі, яке приймає на свій борт від двохсот до шестисот туристів і стільки же осіб обслуговуючого персоналу та членів екіпажу. Туристам на морських судах пропонуються комфортабельні каюти з усіма зручностями. На суднах створені всі умови для комфортного відпочинку туристів: ресторани і бари, магазини, кінозали, музичні салони, басейни, тенісні корти, спортзали на інші сервісні служби. Крім того, туристам пропонується відповідна культурна програма, що включає в себе екскурсії в місцях швартови судна, розважальні заходи, свята на борту судна. Крім того, на сьогодні непоодинокі випадки організації на борту судна певних професійний, навчальних та інших заходів.

Перелік всіх заходів, а також перелік послуг, що надаються туристам в морському круїзі повинно бути визначено в програмі круїзу. Підготовлена організатором круїзу програма морського круїзу повинна бути узгоджена із судновою адміністрацією. Послуги туристам повинні бути надані у відповідності із вказаною програмою, про що і визначає коментована стаття.