Стаття 212(11). Ненадання можливості оприлюднити відповідь щодо інформації, поширеної стосовно суб'єкта виборчого процесу

Ненадання відповідному суб'єкту виборчого процесу, щодо якого оприлюднено інформацію, яку він вважає недостовірною, на його вимогу (звернення) можливості у визначеному законом порядку оприлюднити відповідь щодо такої інформації - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Коментар:

Об'єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері охорони конституційного ладу України та у сфері виборчого процесу.

Об'єктивна сторона цього правопорушення виявляється у ненаданні суб'єкту виборчого процесу, щодо якого оприлюднено інформацію, яку він вважає недостовірною, на його вимогу (звернення) можливості у визначеному законом порядку оприлюднити відповідь щодо такої інформації. Положеннями чинних виборчих законів встановлено право суб'єктів виборчого процесу звернутись до ЗМІ, що оприлюднив інформацію, яку цей суб'єкт виборчого процесу вважає недостовірною, з вимогою опублікувати відповідь (ч. 12 ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України», ч. 9 ст. 56 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»).

Суб'єктом цього правопорушення є посадова особа.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу.

Протокол про це правопорушення мають право складати голова, заступник голови, секретар, інші члени виборчої комісії, комісії з референдуму.

Справи про правопорушення, передбачені цією статтею, розглядаються суддями районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.